Jan, Piet en Klaas


Jan, Piet en Klaas 1.0

((vooral) in Nederland)

iedereen; jan en alleman; de gewone man; de gemiddelde persoon; de gemiddelde Nederlander; het gewone volk; met negatieve connotatie ook: het gewone volk, met weinig smaak of kritische zin
Vergelijk in dezelfde betekenis bv. Engels Tom, Dick and Harry.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Jan, Piet en Klaas…

zijn personen

  • [Functie] staan voor iedereen, voor het gewone volk
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] zijn vaak niet erg kritisch of hebben weinig smaak

    Algemene voorbeelden


    De liefde van de burgerman voor de arbeider is er niet groter op geworden sinds de laatste 'zijn plaats niet meer weet' en ook naar de Costa Brava gaat. En geen instrument heeft groter verdeeldheid gebracht onder ons volk dan de televisie. We kennen nu de opvattingen van Jan, Piet en Klaas, maar zijn ze ons er dierbaarder om geworden? Welnee.

    Het verschil met anderen, J.L. Heldring,

    De winter heeft dit jaar al 3 keer fors toegeslagen met grote gevolgen voor de transportsector maar ook voor Jan, Piet en Klaas die normaliter al een uur in de file staan op weg naar hun werk en nu 3 uur over hetzelfde stukje doen door vrolijk vallende sneeuwvlokjes.

    http://www.hi-re.nl/2010/02/16/thuiswerken-werk-2-0/,

    'Geen invoerrechtenvrije olie voor Jan, Piet en Klaas tijdens Nieuw Front'. 'Gedurende het bewind van de Nieuw Front-regering hadden Jan en alleman geen recht op het binnenhalen van invoerrechtenvrije olie.' Dit laat de ex-minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Gregory Rusland, optekenen.

    http://www.dbsuriname.com/dbsuriname/index.php/geen-invoerrechtenvrije-olie-voor-jan-piet-en-klaas-tijdens-nieuw-front/,

    Verhalen als zou hij door de Amerikanen zijn gedwongen tot opstappen omdat hij politieke contacten onderhield achter het IJzeren Gordijn en bovendien te veel zou drinken, wimpelt Kruisinga weg: 'Ik dronk en drink graag een glas wijn, maar aanmerkelijk minder dan bijvoorbeeld Henk Vredeling. En ja, ik ging vanwege mijn vroegere werk voor milieubehoud en internationale volksgezondheid geregeld naar Oost-Europa, waar ik bevriend was met een paar bewindslieden. Na afloop kwam er vaak een BVD'er langs die mij vroeg naar mijn ervaringen. Er bestaat van mij een dossier, maar dat is er een van Jan, Piet en Klaas.'

    http://www.groene.nl/artikel/voor-volk-en-geweten,

    Taal, Jef, het ging om de taal. Laten we even bij die pastoors uit je verleden blijven: het is je eigen zachte g die je in de armen van de taalvaardigheid heeft gedreven. Ik begrijp dat. Je hebt je altijd achtergesteld gevoeld. En je hebt een grote behoefte om dat uit te dragen. Naar de mens toe! Je wilt Jan, Piet en Klaas je eigen lijden besparen. Want als Jan, Piet en Klaas gelukkig zijn, taalvaardig zijn, zichzelf bollebozen achten, is jouw lijden nuttig geworden, en ben je ook zelf gelukkig.

    Averechts, Gerrit Komrij,

    Jan en alleman schrijft op columnx. Jan, Piet en Klaas maken zich er soms met een Jantje van leiden van af. Ik ken hem niet, maar het was klaarblijkelijk een sloddervos, die Jantje van Leiden. Maar dan komt ineens zo'n Jan de Witjongen op de proppen, die Jandorie al die Jandoedels een poepie laat ruiken.

    http://www.columnx.nl/jan-lul-in-de-biertent/,